site logo site logo

Sanchi - Grote Stupa

Auteur : Peter Vredeveld

sanchi-stupa
De Grote Stupa van Sanchi is de oudste boeddhistische stenen structuur in India

Sanchi is een van de weinige steden in India die nog steeds een aanzienlijk aantal kloosters, stupas en stenen boeken beschermt die de leer van Boeddha illustreren. Sanchi ligt in het district Raisen in Madhya Pradesh, India, ongeveer 9 km van de oude stad Vidisha. Sanchi is vrij populair vanwege de vele ruïnes van stupas, tempels en kloosters. Maar "De Grote Stupa" is de belangrijkste attractie van Sanchi en wordt beschouwd als de oudste stenen structuur in India. Deze stupa werd oorspronkelijk geautoriseerd door Keizer Ashoka de Grote in de 3e eeuw voor Christus.

Sanchi is het oudste boeddhistische heiligdom in India. Hoewel Heer Boeddha Sanchi nooit tijdens zijn leven heeft bezocht, is de betekenis van Sanchi nog steeds gelijk aan enkele belangrijke boeddhistische bedevaartplaatsenSanchi wordt verondersteld het hele scala van de Indiase boeddhistische geschiedenis te bestrijken, van de 3e eeuw voor Christus tot de 12e eeuw na Christus, en biedt een platform voor een educatieve studie van de oude boeddhistische kunst en literatuur.

Geschiedenis

• Maurya Periode

Het belangrijkste monument van Sanchi, "De Grote Stupa" of Stupa 1, werd gebouwd in opdracht van de Maurya-keizer Ashoka the Great rond de 3e eeuw voor Christus. Rond dezelfde tijd werd ook de Ashoka-zuil, gemaakt van fijn gepolijst zandsteen, opgericht.

• Shunga Periode

Het wordt verondersteld dat De Grote Stupa werd vernield tijdens deze periode onder het bewind van Keizer Pushyamitra Shunga. Er wordt ook gezegd dat de zoon van Pushyamitra, Agnimitra Shunga, opdracht kreeg om de Stupa opnieuw op te bouwen. De Stupa werd twee keer zo groot als het oorspronkelijke formaat gereconstrueerd. De Stupa werd verondersteld Dharma (Het Wiel van de Wet) te symboliseren. Tijdens het latere bewind van de Shunga-dynastie werden de tweede en derde Stupa gebouwd.

• Satavahana Periode

In het tijdperk van de Satavahana-dynastie werden ingewikkelde poorten en versierde hekken gebouwd. Deze opdrachtgegeven poorten vertoonden uitgebreide verhalende voorstellingen, waarbij ingewikkeld gesneden structuren de figuur van Heer Buddha onder de Bodhiboom afbeeldden, wat het moment van Verlichting symboliseert. Beeldhouwwerken die verschillende gebeurtenissen uit het leven van Heer Buddha afbeeldden, versierden deze structuren.

• Gupta Periode

In de Gupta-periode werden verschillende andere tempels en extra stupas gebouwd. Rond de 12e eeuw werd Tempel 17 gebouwd en wordt beschouwd als een van de vroegste boeddhistische tempelsTempel 45 was de laatste boeddhistische tempel die ooit werd gebouwd in het midden van de 9e eeuw.

Belangrijke Kenmerken van Sanchi

Swayambhu

Sanchi staat bekend om zijn talrijke Stupas en kloosters die werden gebouwd tijdens het oude Boeddhisme en die nog steeds bestaan in de heuvels van Sanchi. Ongeveer drie stupas, verschillende tempels en ongeveer 50 monumenten blijven in Sanchi; daarom zijn de monumenten in Sanchi in 1989 opgenomen in de lijst van UNESCO-werelderfgoedsites. Enkele van deze monumenten van Sanchi worden hieronder beschreven.

  1. De Grote Stupa (Stupa 1)
    De Grote Stupa in Sanchi is een van zijn kenmerken, aangezien het wordt beschouwd als de oudste boeddhistische stenen structuur in India, gebouwd door de Maurya-keizer Ashoka the Great in de 3e eeuw v.Chr. De huidige Stupa is twee keer zo groot als de oorspronkelijke Stupa die in de 3e eeuw werd gebouwd. De Stupa is 16 m hoog en 36 m in diameter voor het voetstuk. De kern van de Stupa is een eenvoudige halfronde bakstenen structuur die naar verluidt is gebouwd op de relieken van Heer Buddha. Het werd opgemerkt dat de bouw van deze Stupa werd overzien door Ashoka's vrouw, Koningin Devi.
    Vier uitgebreid gesneden Toranas/sierlijke toegangspoorten werden gebouwd in de 1e eeuw v.Chr.
     
  2. Stupa 2 en Stupa 3
    Stupa 2 bevindt zich aan de helling ongeveer 320 m ten westen van de Great Stupa, terwijl Stupa 3 60 m naar het noorden ligt. Beide Stupas werden gebouwd rond de 1e en 2e eeuw v.Chr. Het meest mooie en intrigerende aspect van Stupa 2 is de verzameling reliëfs en medaillons die zijn uitgesneden op Vedische palen. Tegenwoordig is alleen het zuidelijke toegangshek (Toranas) van de 4 Toranas aanwezig.
     
  3. Tempels en Kloosters
    Sanchi staat ook bekend om stupas, tempels en kloosters. Tempel 17 is een typische stenen tempel gebouwd tijdens de Gupta-dynastieTempel 18, veel groter dan Tempel 17, werd ook gebouwd in Sanchi en het grootste deel van Tempel 18 is verloren gegaan.
    Op de heuvel van Sanchi zijn ongeveer 51 kloosters gebouwd, en een van de kloosters, Vihara, bevindt zich 7 m ten westen van de Great Stupa.

Deel deze pagina

arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash