site logo site logo

Medicijn Boeddhabeelden

Auteur : Peter Vredeveld

Medicijn Boeddhabeelden

Wie is de Medicijn Boeddha?

Medicine Boeddha staat in het Sanskriet bekend als Bhaisayaguru. Hij wordt het beste beschreven in de Medicine Buddha sutra als de Boeddha die na het bereiken van de Verlichting 12 grote geloften aflegde. Hij wordt ook beschouwd als de Boeddha van het oostelijke zuivere land van Vaiduryanirbhasa of Puur Lapis Lazuli. Meestal wordt hij vergezeld door twee andere bodhisattva's, Suryaprabha en Chandraprabha, die respectievelijk het licht van de zon en het licht van de maan symboliseren.

Bekijk onze collectie Boeddhabeelden van de Medicine Boeddha

De 12 grote geloften van de Medicine Boeddha

De Medicine Buddha heeft twaalf grote geloften afgelegd na het bereiken van Verlichting. Deze geloften worden genoemd in de Medicine Buddha en luiden als volgt:

  • Ontelbare rijken verlichten met zijn stralende energie, waardoor iedereen een Boeddha kan worden zoals hij.
  • De geesten van levende wezens wekken door zijn licht van lapis lazuli.
  • De levende wezens voorzien van alle materiële behoeften die ze nodig hebben.
  • Ketterse opvattingen corrigeren en wezens inspireren naar het pad van de Bodhisattva.
  • Levende wezens helpen de Morele Voorschriften te volgen, zelfs als ze eerder gefaald hebben.
  • Levende wezens genezen die geboren zijn met misvormingen, ziekte of andere fysieke lijden.
  • De behoeftigen en de zieken helpen.
  • Vrouwen die willen worden herboren als mannen helpen bij hun gewenste wedergeboorte.
  • Geestelijke kwellingen en illusies genezen.
  • De onderdrukten helpen bevrijd te worden van hun lijden.
  • Diegenen verlichten die vreselijke honger en dorst lijden.
  • Diegenen helpen die arm zijn en lijden onder kou en muggen, van kleding voorzien.

De praktijk van Medicine Boeddha Healing

Met betrekking tot de school van het Boeddhisme wordt Medicine Buddha voornamelijk vereerd in het Mahayana Boeddhisme en zijn vorm. Hij wordt in dit Boeddhisme beschouwd als de Boeddha van genezing en medicijn. Daarom vereren boeddhistische monniken en volgelingen de Boeddha om ziekte en lijden te verlichten. Ze praktiseren ook de helingsmethode van Medicine Buddha om de helende krachten voor henzelf en anderen te vergroten.

Bekijk onze Boeddhabeelden van de Medicine Buddha om heling te beoefenen

In het Chinese Boeddhisme reciteren boeddhisten het mantra van de Medicine Buddha om mentale, fysieke en spirituele problemen te overwinnen. Niet alleen het mantra, maar ook de mensen reciteren de naam van de Medicine Buddha. De praktijk in het Tibetaans Boeddhisme is echter heel anders. Men ziet dat de beoefenaar de patiënt toestaat om het lange Medicine Buddha-mantra 108 keer op te zeggen over een glas water. Na het voltooien van de recitatie mag de patiënt het water drinken, in de overtuiging dat de kracht van het mantra en de Medicine Buddha het water nu zegenen. Deze praktijk wordt voortgezet totdat de ziekte is genezen. Deze praktijken zijn uitgevoerd voor de Boeddhabeelden van de Medicine Buddha of op een rustige en vredige plaats.

Medicine Boeddha in de boeddhistische kunst

Medicine Buddhabeeld met bloem in de hand

Vanwege het geloof in een genezende kracht huisvesten de meeste mensen Medicine Buddha beelden in hun gebedsruimtes. Er wordt geloofd dat door het plaatsen van de Medicine Buddha beelden in huis de helende krachten van de familieleden worden vergroot en vijandige machten het huis niet kunnen binnendringen.

Wat de iconografie van de Medicine Buddha betreft, wordt de Medicine Buddha afgebeeld in de zithouding, Dhyana Aasan. In deze houding zit hij comfortabel op het lotusblad voetstuk met gekruiste benen en de achterkant van beide voeten naar boven gericht. Hij houdt een lapis lazuli-gekleurde pot met medicijn in zijn linkerhand, die comfortabel rust in zijn schoot. De linkerhand wordt afgebeeld met de handpalm naar boven, wat meditatieve stabiliteit symboliseert. Zijn rechterhand houdt de steel van de Aruna-vrucht of Myrobalan tussen duim en wijsvinger, die rust op zijn rechterknie. Deze plant wordt verondersteld alle beste medicijnen ter wereld te vertegenwoordigen. De diepe betekenis van de rechterhand is de symbolische voorstelling van de uitroeiing van lijden door middel van relatieve waarheid. Hij draagt een monniksrobe die beide schouders bedekt maar opent zich in het borstgebied. Net als andere Boeddhabeelden, houden ook Medicine Buddha beelden Ushnisha op het hoofd en hebben verlengde oorlellen.

Er zijn variaties waargenomen in de Chinese iconografie van het Medicine Buddha beeld. In de Chinese iconografie houdt de Medicine Buddha soms een pagode vast die de tienduizend Boeddha's van de drie tijdperken symboliseert. Naast de zithouding wordt de Medicine Buddha ook afgebeeld in de staande houding samen met zijn twee metgezellen, Surya Prabha en Chandraprabha.

De Medicine Buddha wordt in de boeddhistische kunst afgebeeld met een blauwe huidskleur en een halo achter het hoofd. De blauwe kleur is geassocieerd met de meester helende steen, Lapis Lazuli.

Deel deze pagina

Medicijn Boeddhabeelden in onze catalogus

';
arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash star printer