site logo site logo

De Koningen van Ayutthaya

Auteur : Peter Vredeveld

Ayutthaya
Ayutthaya stond ooit bekend als de grootste en mooiste stad ter wereld.

Het Ayutthaya Kingdom, het tweede Siamese koninkrijk, bestond van de 14e eeuw tot de 18e eeuw en is beroemd vanwege zijn kolossale kloosters en prangs (reliektorens). De naam "Ayutthaya" is afgeleid van de oude Indiase stad "Ayodhya." Het werd een van 's werelds grootste en meest kosmopolitische stedelijke gebieden en diende als een hub voor diplomatie en commerciële handel. Buitenlandse handelaren werden altijd welkom geheten in het koninkrijk Ayutthaya, waardoor het een centrum werd voor handel met Chinese, Vietnamese, Indiase, Perzische en Japanse handelaren. Tijdens de 16e eeuw werd het Koninkrijk Ayutthaya een van de grootste en welvarendste steden in het Oosten en bood onderdak aan Portugese, Nederlandse, Spaanse en Franse handelaren buiten de muren van de hoofdstad. Het Koninkrijk Ayutthaya lag op een eiland omgeven door drie rivieren, verbonden met de zee, waardoor het strategisch centraal lag voor buitenlandse handel en diplomatie. Zelfs de ambassadeurs van Frankrijk tijdens het bewind van koning Louis XIV vergeleken het koninkrijk Ayutthaya met Parijs wat betreft rijkdom en omvang. Er werd beweerd dat het hof van koning Narai sterke banden had met koning Louis XIV om de handelspotentie te vergroten.

Koningen van Ayutthaya

Ayutthaya

Tijdens de tijd van het Ayutthaya Kingdom waren de koningen half-religieuze monarchen die verschillende ideologieën van zowel het hindoeïsme als het boeddhisme volgden. De heersende religie in het Ayutthaya Kingdom was het Theravada boeddhisme, maar volgens de hindoeïstische traditie werden de koningen gezien als avatars van Heer Vishnu, geboren om het volk te beschermen tegen demonen. Volgens het boeddhisme stond de koning bekend als een rechtvaardige heerser wiens doel was om het welzijn van het volk te vervullen door strikt de leer van Heer Boeddha te volgen.

Het Ayutthaya Kingdom werd aanvankelijk geregeerd door de 1e Uthong-dynastie, die duurde van 1350-1370. De eerste koning van Ayutthaya was Somdet Phra Chao Uthong, ook bekend als Somdet Phra Ramathibodi I. Ramathibodi I verzekerde zijn positie als koning door politieke huwelijken en allianties. Na zijn dood ontstond er een conflict over de opvolging, wat uiteindelijk leidde tot de overname door zijn zoon Somdet Phra Ramesuan, maar hij werd later ontvoerd, wat een burgeroorlog veroorzaakte.

Na de omverwerping van de Uthong-dynastie en de troon van het Ayutthaya Kingdom van koning Ramesuan te hebben overgenomen, werd de Heer van Suphanburi de derde koning van Ayutthaya en begon de Suphannaphum-dynastie in 1370. Somdet Phra Borommarachathirat I, ook bekend als Khun Luang Pha Ngua, regeerde 18 jaar over het koninkrijk en breidde het uit naar het noorden. Hij versloeg verschillende noordelijke machten van Phitsanuloke en onderdrukte de opstand in het Sukothai Kingdom. Zijn leger werd echter verslagen bij de invasie van Chiang Mai. De tweede koning van de Suphannaphum-dynastie en de vierde koning van het Ayutthaya Kingdom was Somdet Phrachao Thonglan, wiens heerschappij slechts een week duurde voordat hij werd geëxecuteerd.

Na te zijn afgezet door koning Somdet Phra Borommarachathirat I, nam koning Ramesuan, met voldoende steun en macht, opnieuw de troon over nadat hij de 17-jarige Thonglan had geëxecuteerd. Tijdens zijn tweede heerschappij veroverde koning Ramesuan Chiang Mai, de hoofdstad van Lan Na.

Hier zijn de koningen van de verschillende dynastieën die heersten over het Ayutthaya Kingdom gedurende de 14e tot 18e eeuw.

  • Uthong-dynastie
  1. Somdet Phra Chao Uthong (Ramathibodi I)
  2. Somdet Phra Ramesuan (Eerste Heerschappij) (Tweede Heerschappij)
  3. omdet Phra Rama Ratchathirat (Tweede Heerschappij)
  • Suphannaphum-dynastie
  1. Somdet Phra Borommarachathirat I
  2. Somdet Phrachao Thong Lan
  3. Somdet Phra Intha Racha I
  4. Somdet Phra Borommarachathirat II
  5. Somdet Phra Boromma Trailokanat
  • SukoThai-dynastie
  1. Somdet Phra Maha Thammarachathirat
  2. Somdet Phra Naresuan The Great
  3. Somdet Phra Ekathotsarot
  4. Somdet Phra Si Saowaphak
  • Prasat Thong-dynastie
  1. Somdet Phrachao Prasat Thong
  2. Somdet Chao Fa Chai
  3. Somdet Phra Si Suthammaracha
  4. Somdet Phra Narai The Great
  • Ban Phlu Luang-dynastie
  1. Somdet Phra Phetracha
  2. Somdet Phra Suriyenthathibodi
  3. Somdet Phra Chao Yu Hua Thai Sa

Tijdens de heerschappij van deze dynastieën stond het Ayutthaya Kingdom bekend als een van de grootste en mooiste steden ter wereld. In 1767 echter bijna vernietigde een laatste Birmese invasie de stad en bleef het koninkrijk verlaten achter. De schatten en een groot deel van de bevolking van het Ayutthaya Kingdom verhuisden naar Birma. Desondanks staan de tempels en paleizen van het koninkrijk nog steeds overeind, waarvan sommige spectaculaire bezienswaardigheden zijn in Zuidoost-Azië

Ayutthaya Boeddhabeelden

In de afgelopen 400 jaar hebben veel koningen geregeerd over een van de grootste en mooiste steden ter wereld in die tijd. Ongeveer 33 koningen uit verschillende dynastieën heersten over dit koninkrijk en droegen bij aan de pracht ervan tot aan de totale vernietiging. In de loop van 417 jaar werd het koninkrijk versierd met prachtige kloosters, pagodes, Boeddhabeelden, boeddhistische tempels en paleizen.

De Prasat Thong-dynastie had een aanzienlijke invloed op het creëren van prachtige structuren in dit oude koninkrijk. De eerste koning van de Prasat Thong-dynastie, koning Prasat Thong, bouwde Wat Chaiwatthanaram, een van de prachtige boeddhistische tempels die in de stad van het Ayutthaya-koninkrijk liggen. De naam van de tempel betekent "De Tempel van een Lang Bewind en Glorierijke Tijd". Wat Chaiwatthanaram is gebouwd in de Khmer-architectuurstijl en heeft een prang van 35 meter hoog met nog vier vergelijkbare prangs. De hele structuur staat op een rechthoekig platform en is omgeven door acht kapelvormige chedi's. Deze kapellen zijn uniek, met verschillende schilderijen op hun binnenmuren en 12 reliëfs die scènes uit het leven van de Heer Boeddha afbeelden, die in wijzerzin moeten worden gelezen. Tijdens dezelfde dynastie bouwde koning Narai de Grote, ook bekend als Ramathibodi III, Wat Kudi Duo, een boeddhistische tempel die later werd gerestaureerd door koning Thai Sa van de Ban Phlu Luang-dynastie. Deze tempel is gebouwd in late Ayutthaya-stijl en heeft het Ubosot (wijdingshal), de Viharn (beeltenishal), het klokvormige hoofdchedi in Sri Lankaanse stijl, en meer.

De eerste koning die het Ayutthaya-koninkrijk initieerde, koning U-thong, bouwde ook Wat Yai Chai Mongkhon, een boeddhistische tempel die was gebouwd om monniken te herbergen. Andere belangrijke boeddhistische tempels die zijn gebouwd tijdens het bestaan van het Ayutthaya-koninkrijk zijn onder andere Wat Ratchburana, Wat Phanan Choeng, Wat Phra Si Sanphet en Wat Tuek Temple, die vandaag de dag nog actief is. Wat Tuek Temple bestaat uit twee preekhallen, en het Ubosot in de tempel herbergt een groot aantal Boeddhabeelden in verschillende houdingen. Verschillende moderne heiligdommen dienen als monumenten voor Boeddha, monniken en enkele moderne Hindoeïstische godheden.

Wat Ratchburana werd gesticht door koning Borommarachathirat II van de Suphannaphum-dynastie. De belangrijkste prang van de tempel is een van de mooiste in de stad en bevat een zeldzaam voorbeeld uit de vroege Ayutthaya-periode. Het herbergt ook talloze Boeddhabeelden, gouden artefacten en het Chao Sam Phraya Museum, waarin invloeden van zowel de Khmer- als de Sukhothai-stijlen te zien zijn. De kloosterarchitectuur van Wat Phra Si Sanphet was uitgelijnd op een oost-west as, met in het centrum van de tempel drie identieke chedi's op een rechthoekig platform. Deze drie chedi's werden gebouwd in de Sukhothai-stijl, beïnvloed door de Srivijayan Stupa. Ze werden gebouwd door drie koningen: koning Ramathibodi II, koning Borommaracha III en koning Boromracha IV.

Ondanks de invasie door het Birmese leger werden veel Boeddhabeelden en tempels vernietigd, maar verschillende structuren staan nog steeds, zoals Wat Mahathat, waar je een Boeddhahoofd ziet dat overwoekerd is met bomen.

 

 

Deel deze pagina

arrow-right keyboard_arrow_right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left keyboard_arrow_left close menu search twitter facebook youtube-play linkedin envelope instagram google-plus pinterest whatsapp heart-o Wensenlijst share file-pdf-o printer trash