Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en abonneer je op onze nieuwsbrief.

This website is also available in: English
Deze website is ook beschikbaar in het: engels
0
Monniken
Monniken

"Alle beelden hebben hun eigen verhaal en geschiedenis."

De meeste van onze beelden komen uit Birma. Het is een land waar weinig over bekend is, zelfs bij de Aziatische buurlanden. Lange tijd was het erg geïsoleerd en bijna vergeten. Mensen die wel eens over Birma gehoord hebben kennen het als ”Het land van de pagodes”of als ”het land waar de tijd lang heeft stilgestaan”. Mensen leven er veel rustiger en hebben alle tijd voor elkaar. Meer dan tachtig procent van de Birmese bevolking is aanhanger van het Theravada-Boeddhisme. Deze vorm is de oudste en zuiverste vorm van het oorspronkelijke Boeddhisme.

Birma ligt op het Zuidoost-Aziatische vasteland. Het land is ongeveer 19 keer zo groot als Nederland en is hiermee één van de grootste landen in Zuidoost Azië. Birma grenst in het noordoosten aan China, in het oosten aan Laos en Thailand en in het westen aan Bangladesh en India. In het zuidwesten bevindt zich de Andamanse zee en in het westen de Golf van Bengalen.

Birma heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen. Het regenseizoen is van juli t/m oktober, het koele en droge seizoen duurt van oktober tot midden februari. Het heetst is het van februari tot midden mei.
Birma heeft ca 54 miljoen inwoners. De meeste mensen wonen rondom Yangon en in de buurt van Mandalay. Er zijn meer dan 200 etnische groepen. De belangrijkste volken zijn de Birmanen, Shan ,Kayin, Kayals, Kachin, Rakhine, Chan en Mon.
Het Birmees is de officiële taal in het land. Naast het Birmees zijn er ca 200 andere talen. De kennis van het Engels is redelijk.

"Als ik in Azië ben put ik erg veel energie uit de mooie Boeddhistische cultuur."

Boeddhabeeld in Ava - Birma

De Boeddhabeelden uit Birma hebben een speciale uitstraling, zegt eigenaar Peter. ‘De kracht die uitgaat van een echt eerlijk Boeddhabeeld is erg groot. Ik kan er zelf uren naar kijken. Je kunt zien dat er veel tijd en energie in is gestoken om de beelden te vervaardigen.’

Authenticiteit van de beelden

De beelden die wij verkopen zijn voornamelijk oude en exclusieve Birmese Boeddhabeelden die bij mensen thuis hebben gestaan of uit kloosters en tempels komen.

Alle beelden hebben hun eigen verhaal en geschiedenis.

Het is niet altijd even makkelijk om in een land als Birma handel te drijven en Boeddhabeelden uit te voeren. Maar als het dan toch lukt en de beelden komen uiteindelijk in Nederland aan, dan heb je echt een speciaal en exclusief Boeddhabeeld.

Soms kopen wij in Birma beelden met schade. Deze laten wij dan terplekke restaureren, zie de film hieronder:

Boeddhisme in Birma

Er is geen land ter wereld waar het dagelijkse leven zo doordrenkt is van het Boeddhisme als Birma. Er zijn duizenden pagodes en overal op straat zijn de mensen met het geloof bezig. Het is geen populaire toeristenbestemming en hierdoor is de mooie Boeddhistische cultuur nog goed bewaard gebleven.

Meer over het boeddhisme in Birma
Birma Facts

Birma facts


Ligging: Zuidoost Azie
Taal: Birmees
Populatie: 54 mln. inwoners
Klimaat: Tropisch
Religie: 89% Boedhistisch
Munteenheid: Kyats (MMK)

Publicaties over Birma:

 • Lonely planet Myanmar (Burma)

  Lonely planet Myanmar (Burma)

  ISBN 9781741047189

 • Mirrored in Wood - Burmese Art and Architecture

  Mirrored in Wood

  Burmese Art and Architecture
  ISBN 974-7534-00-2